سفارش تبلیغ
صبا ویژن
[ و چون دهقانان انبار هنگام رفتن امام به شام او را دیدند ، براى وى پیاده شدند و پیشاپیش دویدند . فرمود : ] این چه کار بود که کردید ؟ [ گفتند : عادتى است که داریم و بدان امیران خود را بزرگ مى‏شماریم . فرمود : ] به خدا که امیران شما از این کار سودى نبردند ، و شما در دنیایتان خود را بدان به رنج مى‏افکنید و در آخرتتان بدبخت مى‏گردید . و چه زیانبار است رنجى که کیفر در پى آن است ، و چه سودمند است آسایشى که با آن از آتش امان است . [نهج البلاغه]
علوم سیاسی
درباره



علوم سیاسی


میثم معماری
این وبلاگ با هدف آشنائی با علم سیاست و ارائه آگاهی به دوستداران علوم سیاسی در گرایشهای متفاوت روابط بین الملل ، اندیشهای سیاسی و ... با هدف کسب آگاهی از اطلاعات روز سیاسی دنیا بصورت تخصصی وعلمی تاسیس شده است. چنانچه علاقمند به همکاری می باشید مطالب خودتان را جهت پویاتر شدن وبگاه برای ما ارسال فرمائید.
پیوندها
آرشیو یادداشت‌ها

واژه ها و اصطلاحات سیاسی

شرط کالوو
«شرط کالوو»، شرطی است که برخی مواقع توسط حکومت های آمریکای لاتین در قراردادهای دولتی با اتباع خارجی گنجانده می شود. شرط کالوو طرف خارجی را ملزم می کند که در مورد اختلافاتی که از بابت قرارداد پیش می آید، منحصراً در محل به رفع اختلاف بپردازد و به دولت خودش متوسل نشود که به طرفداری از او پا در میانی یا دخالت دیپلماتیک کند. دادگاه های حکمیت بین المللی و «کمیسیون های دعاوی مختلط» غالباً در این مورد دچار اختلاف نظر هستند و نمی توانند تصمیم بگیرند که آیا به موجب حقوق بین الملل، گنجاندن چنین شرطی در این گونه قراردادها می تواند یک دولت خارجی را از ورود در دعوا منع کند یا نه. نام این شرط از نام حقوقدان آرژانتینی «کارلوس کالوو» که مطالب زیادی درباره این موضوع نوشته، گرفته شده است.
طرفداران شرط کالوو اظهار نظر می کنند که بیگانگان حق ندارند خواستار آن شوند که با آنها بهتر از شهروندان رفتار شود و دخالت خارجی هم در این گونه مسائل در واقع تجاوز به اصل برابری دولت های حاکم است.
مخالفان این شرط معتقدند که اگرچه فردی ممکن است چنین قراردادی را امضا کند، اما این عمل نمی تواند دولت متبوع او را وادار کند که از پافشاری اش بر سر اینکه دولت های دیگر به موجب معیارهای حقوق بین الملل مسئول رفتار با شهروند او هستند، دست بکشد.
 
شرکت بین المللی تامین سرمایه
«شرکت بین المللی تامین سرمایه»، یکی از موسسات تخصصی سازمان ملل است که در سال 1956 تاسیس گردید. این شرکت با وام دادن به شرکت های خصوصی کشورهای در حال توسعه و سرمایه گذاری مستقیم در آن شرکت ها، در واقع نقش بانک جهانی را در تقویت روند توسعه اقتصادی تکمیل میکند. اعضای این شرکت به همان نسبت سرمایه گذاری هایشان در بانک جهانی، پذیرش سهام این شرکت را هم متقبل شده اند. تنخواه گردان شرکت از فروش اوراق بهادار در بازارهای سرمایه جهانی، و از وام های پرداخت شده به آن توسط بانک جهانی تامین می شود. شرکت بین المللی تامین سرمایه تاکنون اعتبارات هنگفتی بالغ بر میلیاردها دلار در اختیار کشورهای در حال توسعه قرار داده است. اما، با در نظر گرفتن عظمت مشکلات توسعه اقتصادی که عمدتاً ناشی از شیوه کار نظام سرمایه داری و شرکت های بزرگ چند ملیتی است، این شرکت از هنگام تاسیس تنها توانسته اند کمی از نیازهای سرمایه ای توسعه اقتصادی را تامین کند. منتقدان این شرکت را متهم می کنند که به خاطر ناچیز بودن فعالیت هایش در مورد تامین سرمایه و پرداخت وام، نه در میان کشورهای کمک دهنده و نه دریافت کننده، هرگز مقبولیت و جایگاهی به دست نیاورده است.
هدف این شرکت که تشویق بخش خصوصی اقتصاد در کشورهای در حال توسعه از طریق صید سرمایه از منابع خصوصی و دولتی است، نتوانسته ناسازگاری ذاتی موجود در چنین ترکیبی را از بین ببرد.
 
شرکت های چند ملیتی
«شرکت های چند ملیتی» به شرکت هایی گفته می شود که مقر اصلی شان در یک کشور است و عملیاتشان را از طریق شرکت های فرعی یا وابسته در سایر کشورها انجام می دهند. روند ایجاد شرکت های چند ملیتی اساساً از آمریکا آغاز شد. شرکت های صنعتی به دلیل پیشرفت فناوری و تولید انبوه نیاز پیدا می کنند که دامنه فعالیت خود را به کشورهای دیگر نیز توسعه دهند. ابتدا شرکت مادر به صادرات ساده کالا و فروش آن در خارج دست می زند. مرحله بعد شامل به وجود آوردن سازمان هایی برای فروش در خارج است و نیل به حالت چند ملیتی شدن در واقع از این مرحله شروع می شود. یک مرحله یا صورت دیگر از چند ملیتی شدن، بهره برداری از پروانه و جواز در خارج از مقر اصلی شرکت است. مثلاً شرکت کوکاکولا بر مبنای قرارداد با شرکت های مستقل و به ازای دریافت قسمتی از سود به آن شرکت ها اجازه می دهد که کالای خود را تحت نام شرکت اصلی تولید و به فروش برسانند. مرحله بعدی هنگامی است که شرکت، کارخانه های خود را در خارج از کشور اصلی مستقر می کند یا قسمتی از سهام شرکت خارجی را می خرد و یا با شرکت های خارجی به سرمایه گذاری های مشترک دست می زند. اگر شرکت های چند ملیتی بدین صورت عمل می کنند.
شرکت های چند ملیتی یا فرا ملیتی، عموماً عملیات خود را وسعت می دهند تا بتوانند با صرفه جویی در عوامل و شاخص های قیمت سود بیشتری ببرند، یعنی با ارتقاء و افزایش سطح بازدهی و تولید، هزینه متوسط تولیدات را کاهش می دهند. در برخی موارد، شرکت های چند ملیتی در بازار فروش از شرایط «الیگوپولی» (یا انحصار چند جانبه فروش، نوعی شرایط حاکم بر بازار است که در آن دو یا چند تولید کننده، انحصار فروش یک کالا را در اختیار دارند، اما به تنهایی بر بازار حاکم نیستند) یا نزدیک به انحصار بهره می برند.
شرکت های چند ملیتی در جهان سوم و کشورهای در حال توسعه از شرایط سودآوری برخوردارند، زیرا در این کشورها تقاضا برای کالاهای صنعتی خیلی بیشتر از تقاضا برای مواد اولیه است و قیمت ها را هم خود شرکت ها تعیین می کنند، و شرکت های غول آسا با عملیات گسترده شان کنترل بازار را در اختیار می گیرند. کشورهای جهان سوم در سازمان ملل به منظور مقابله با نقش و عملیات رو به افزایش این شرکت ها از سال 1976 (1355) جهت تصویب مقررات بین المللی برای طرز عمل شرکت های چند ملیتی فشار آوره اند. نیاز به چنین مقرراتی در سال 1984 (1363) افزایش یافت، زیرا در آن سال نشت گاز سمی از یک کارخانه آمریکایی به نام «یونیون کار باید» که در شهر بوپال هند قرار داشت، به مرگ حدود 2000 نفر انجامید. موضوع های در نظر گرفته شده برای این مقررات عبارتند از طرز عمل عمومی و یکسان شرکت ها، ایمنی کارگران، مالکیت و اختیارات، مالیات بندی، قیمت انتقال، و تاثیر عملیات شرکت ها بر توازن پرداخت های کشور میزبان. کشورهای غربی سرمایه داری همواره نسبت به طرح محدود کردن عملیات این شرکت ها در اقتصاد جهانی خونسرد و بی توجه بوده اند. شرکت های چند ملیتی از ابتدا به دلیل دخالت های گوناگونشان در امور سیاسی کشورهای جهان سوم غالباً مورد انتقاد قرار گرفته اند. حتی برخی از این شرکت ها دست به کارهای افراطی زده و موجبات سرنگونی نظام های مخالف را هم فراهم آورده، و یا یک دولت دوست را مورد حمایت گسترده قرار داده اند. شرکت های چند ملیتی برای حفظ و افزایش منافع خود به هر عمل غیر انسانی و خلاف اخلاق و غیر قانونی دست می زنند که یکی از نمونه های مستند و بارز آن، دخالت شرکت چند ملیتی «آِی.تی.تی» یا تلفن و تلگراف بین المللی در شیلی و ترتیب دادن کودتایی نظامی علیه «سالوادور آلنده» رئیس جمهور این کشور است.
 
 
سوسیالیسم
ایدئولوژی است که فرد گرایی، مالکیت خصوصی، و درآمدهای خصوصی را رد کرده و از نظامی مبتنی بر اشتراکی بودن اقتصاد، مالکیت دولتی، مالکیت اجتماعی، یا مالکیت گروهی بر صنایع و توزیع کالا طرفداری می کند. نظریه های سوسیالیسم از این لحاظ که بعضی از آنها از ارزش های دموکراتیک پشتیبانی می کنند و بعضی دیگر اشکالی از حاکمیت مطلقه و دیکتاتوری را خواستار می شوند، با هم فرق دارند. سوسیالیسم همه نوع طرفدارانی داشته که از جمله عبارت بوده اند از: طرفداران آرمانشهر (یوتوپین ها)، گروه های مذهبی مسیحی، احزاب سیاسی، طرفداران دولت رفاه ملی، رهبران کشورهای در حال توسعه، کمونیست ها، آنارشیست ها، و بعضی از فرقه های بسته یا سری. اختلاف نظرهای عمده گروه های پایبند به سوسیالیسم در این است که وسایل رسیدن به قدرت و استقرار سوسیالیسم باید دولتی، سندیکالیستی (مبتنی بر اتحادیه های صنفی)، یا صرفا تعاونی باشد. سوسیالیست ها، از نظر راهبرد، در یکی از این دو دسته قرار می گیرند:
«سوسیالیست های دموکرات»، که کوشش می کنند با کسب قدرت از طریق دموکراتیک و تغییر نظام حاکم به شکل مسالمت آمیز و با استفاده از دستگاه دولتی به اهدافشان برسند؛ و «سوسیالیست های مارکسیست»، که معتقدند فقط از طریق مبارزه قهر آمیز و نابودی نهادهای دموکراتیک و سرمایه داری موجود می توانند به اهدافشان دست یابند.
در اروپای قرن نوزدهم، از طرف گروه های اصلاح طلب، احزاب سیاسی و روشنفکرانی که از رنج و عذاب توده ها که ناشی از نظام کارخانه ای برآمده از انقلاب صنعتی و بی عدالتی های اولیه نظام سرمایه داری بود رنج می بردند، نظریات سوسیالیستی گوناگونی عرضه شد. در قرن بییستم در برخی از کشورهای صنعتی پیشرفته و دموکراتیک نظیر سوئد، و بریتانیا، نظام های سوسیال دموکراتیک محدودی در شکل و قالب برنامه های وسیع رفاه عمومی دولتی، و مالکیت بر پاره ای از صنایع و خدمات اساسی تاسیس شد که این احزاب هنوز هم کما بیش به فعالیت خود ادامه می دهند. اما مهمتر از همه، اتحاد جماهیر شوروی و کشورهای کمونیست اروپای شرقی در دوران جنگ سرد بودند که خود را نظام های سوسیالیستی می دانستند که در حال انتقال به آخرین مرحله تکامل اجتماعی، یعنی کمونیسم ناب، هستند. علاوه بر این، رهبران بسیاری از کشورهای در حال توسعه نیز به اشکال مختلف همین خط سیر را دنبال کرده و حتی برخی از این کشورها هنوز هم در همین مسیر قرار دارند.
 
سیاست خارجی
راهبرد یا خط مشی مشخصی است که توسط تصمیم گیرندگان یک کشور در رابطه با سایر کشورها یا موجودیت های بین المللی طرح ریزی می شود و منظور از آن دستیابی به اهداف ویژه ای است که بر پایه منافع ملی تعریف و مشخص شده اند. سیاست خارجی ویژه ای که توسط یک دولت اجرا می شود، ممکن است حاصل ابتکار و عمل خود آن دولت باشد یا اینکه در عکس العمل به ابتکارها و اقدامات دولت های دیگر شکل بگیرد. سیاست خارجی عبارت از روند پویایی است که به وسیله آن تفسیر های نسبتاً ثابت از منافع ملی با عوامل و شرایط بسیار متغیر بین المللی منطبق می شود تا خط مشی یا مسیر حرکت مشخص و روشن شود و سپس کوشش ها و اقداماتی صورت گیرد تا خط مشی های سیاسی در روابط دیپلماتیک به اجرا درآید. مراحل مهم در روند سیاست خارجی عبارتند از: 1)شکل دادن به نظرات مربوط به منافع ملی و آنها را بصورت اهداف و مقاصد مشخص درآوردن؛ 2)تشخیص و تعیین عوامل مربوط به شرایط داخلی و بین المللی که بر اهداف سیاسی کشور تاثیر می گذارند؛ 3)تجزیه و تحلیل توانایی ها و استعدادهای کشور به منظور دستیابی به نتایج مطلوب؛ 4)طرح یک نقشه یا راهبرد به منظور استفاده از توانایی ها و امکانات کشور برای مقابله با عوامل متغیر موثر در تعقیب اهداف ملی؛ 5)دست زدن به اقدامات لازم برای کسب موفقیت؛ و 6) مرور و ارزیابی منظم پیشرفت هایی که در جهت دستیابی به نتایج مطلوب حاصل شده است. این روند به ندرت به طور منظم و منطقی و مرحله به مرحله دنبال می شود و غالباً چند مرحله از آن به طور همزمان طی می شود یا صورت عملی به خود می گیرد،  نکات اصلی یک سیاست ممکن است موقعی که شرایط تغییر کند یا موانعی پیش آید، مورد ارزیابی مجدد قرارگیرد. از آنجا که شرایط بین المللی مدام در حال تغییر و نوسان است، روند سیاسی یا سیاستگذاری نیز مقوله ای قابل انعطاف و دائمی است.
سیاست خارجی اگرچه نمی تواند کاملاً از سیاست داخلی جدا باشد ولی در روند تصمیمات اتخاذ شده توسط غالب کشورها نقش اصلی و عمده را پیدا کرده است. به طور کلی دولت های نیرومندتر و بزرگ تر، به نسبت دولت های کوچک و متوسط ، نیرو و منابع بسیار بیشتری را به اجرا و گسترش سیاست خارجی اختصاص می دهند. اگرچه غالباً اصطلاح «سیاست خارجی» به مفهوم کلی در مورد تمامی برنامه های خارجی انجام شده توسط یک دولت به کار برده می شود اما می تواند به طور دقیق تر برای توضیح یک وضعیت منفرد و مشخص، و اقدامات دولت برای انجام هدفی محدود و معین به کار برده شود. چنین اقداماتی اغلب در وزارت امورخارجه صورت می گیرد. ارزیابی فعالیت ها و عملیات مربوط به سیاست خارجی دشوار است، زیرا 1)مزایا و زیان های کوتاه مدت یک سیاست بایستی در رابطه با نتایج بلند مدت آن سنجیده شود؛ 2) سنجش تاثیر واقعی سیاست های خارجی بر سایر ملل دشوار است؛ 3) حاصل اغلب سیاست ها آمیزه ای است از موفقیت ها و ناکامی ها که جدا کردن آنها از یکدیگر مشکل است.
 
سی.بی. دبلیو (CBW) ، سلاح های شیمیایی بیولوژیک
سی.بی. دبلیو سلاح های کشتار جمعی هستند که در ساخت آنها از عوامل مسموم کننده یا «توکسین» ها استفاده می شود. به موجب پروتکل 1925 ژنو، استفاده از سلاح های شیمیایی و بیولوژیک در جنگ از نظر قانونی منع شده است. اما این قرارداد فقط استفاده از این سلاح ها را منع می کند، نه تولید و ذخیره سازی آنها را. طی دهه 1980 (1360 شمسی) از طرف کنفرانس سازمان ملل درباره خلع سلاح، که چهل کشور در آن شرکت داشتند، مذاکراتی در ژنو ترتیب داده شد تا منع کامل تمام سلاح های شیمیایی را تحقق بخشد. در سال 1351 (1972)، کنوانسیون سلاح های بیولوژیک به امضا رسید که به موجب آن تملک یا در اختیار داشتن سلاح های بیولوژِیک و سلاح های توکسینی که از سموم طبیعی مثل سم مار گرفته می شوند، ممنوع شده است. در حال حاضر بیش از یکصد کشور جهان، پروتکل ژنو و کنوانسیون سلاح های بیولوژیک را امضا کرده اند.
در سال 1366 (1987)، دولت ریگان، با تصویب کنگره، ساختن سلاح های شیمیایی دو عنصره جدیدی را آغاز نمود. سلاح های دو عنصره که از دو ماده شیمیایی ساخته شده اند، با سلاح های متعارف که حامل یک ماده شیمیایی آماده عمل هستند، فرق می کنند، زیرا شامل دو ماده شیمیایی با قدرت کمتر هستند که وقتی این سلاح در عملیات نظامی به کار برده می شود باهم ترکیب شده و تبدیل به یک عامل مرگبار می شوند. بنابراین، سلاحهای دو عنصره در عین حال که سلاح های کشتار جمعی هستند، از نظر ذخیره کردن و نگهداری ثبات و امنیت بیشتری نسبت به انواع متعارف دارند. در سال 1366 با اجازه کنگره، تولید این سلاح ها در قالب گلوله های توپ 155 میلی متری دو عنصره و همچنین اشکال دیگر در ایالات متحده آغاز شد. تا قبل از فروپاشی  اتحاد جماهیر شوروی، چندین توافق در زمینه های مرتبط میان این کشور و ایالات متحده به امضا رسید که با وجود رسمیت این توافق ها به فراموشی سپرده شده اند.
 
شرط اختیاری
شرط اختیاری، قاعده حقوقی ذکر شده در ماده 136 اساسنامه «دیوان داوری بین المللی» است مبنی بر این که کشورها می توانند از پیش موافقت کنند که «صلاحیت اجباری» دیوان را در موارد و شرایط مشخصی می پذیرند. اگر کشوری صلاحیت اجباری دیوان را بپذیرد یعنی با این مسئله موافقت کرده که تمام دعواها یا اختلافات حقوقی مربوط به تفسیر قراردادها، حقوق بین الملل، نقض تعهدات بین المللی، و میزان غرامت ها را به دیوان داوری ارجاع کند تا درباره آنها تصمیم گیری و رای داده شود.
هدف از شرط اختیاری، جبران ناتوانی دادگاه در اعمال صلاحیت بر کشورهای دارای حق حاکمیت است، چون اگر چنین شرطی وجود نداشت ممکن بود کشورها از مراجعه به دیوان خودداری کنند. بیش از پنجاه کشور صلاحیت اجباری را یا بدون قید و شرط و یا به این شرط پذیرفته اند که کشورهای دیگر نیز متقابلاً صلاحیت اجباری را در مورد انواع دعواهای مشابه بپذیرند. ناتوانی شرط اختیاری در دستیابی به یک نظام رضایتبخش و قابل قبول برای صلاحیت اجباری نشان می دهد که اکثر کشورها هنوز حاضر نیستند حل اختلافات مربوط به مسائل حیاتی را به این دیوان واگذار کنند.
 
شرط صلاحیت داخلی
شرط صلاحیت داخلی، محدودیتی است که ماده 2 منشور ملل متحد برای صلاحیت سازمان ملل به وجود آورده، چرا که تصریح می کند «این منشور چیزی نیست که به سازمان ملل اجازه دهد در مسائلی که اصولاً در صلاحیت هر دولت قرار دارند، مداخله کند.» اقدام جمعی برای حفظ صلح و امنیت جهانی، از این ماده محدود کننده مستثنی شده است، اما غیر از این هیچ تعریفی درباره این که چه چیز یک مسئله «بین المللی» (و بنابراین در خور رسیدگی سازمان ملل است) و چه چیز یک موضوع «داخلی» یا «ملی» است، به دست داده نشده است.
شرط صلاحیت داخلی بیش از آن که یک محدودیت حقوقی در مورد اختیارات سازمان ملل ایجاد کند، یک اصل سیاسی را اعلام می نماید. به هر حال این شرط بخشی از منشور است که به کرات تاکنون مورد استناد قرار گرفته است. در زمینه موضوعات مورد مناقشه و جدال برانگیز، اعضای مخالف با اقدام سازمان ملل معمولاًدفاع خود را با این ادعا آغاز می کنند که بررسی موضوع مورد اختلاف به وسیله این سازمان بین المللی یک دخالت بی جا و غیر مجاز در امور مربوط به حاکمیت آنها است. در بررسی و تحلیل نهایی، مسائل مربوط به صلاحیت داخلی به وسیله نهادهای سازمان ملل و از طریق موازین را ی گیری آنها تعیین می شوند. در موارد متعددی، در رسیدگی به مسائل مرتبط با استعمار و نقض حقوق بشر، و به ویژه در مورد رژیم صهیونیستی و اقدامات آن، سازمان ملل نتوانسته در زمینه برخورد با این رژیم غاصب اقدام موثری انجام دهد، چرا که حامیان این رژیم، از شرط صلاحیت داخلی برای ممانعت از اقدام جمعی استفاده می کنند.
 
سازمان مرکزی اطلاعات (CIA)
سازمان مرکزی اطلاعات (سیا)، سازمان اصلی ایالات متحده برای جمع آوری و ارزیابی اطلاعات  گردآوری شده توسط تمام واحدهای اطلاعاتی این کشور است. سیا، که به موجب قانون امنیت ملی در سال 1947 تاسیس شد، در برابر شورای امنیت ملی و شخص رئیس جمهور مسئول است.
اگرچه سیا از نظر قانونی عضو شورای امنیت ملی آمریکا نیست، اما رئیس غیر نظامی آن معمولاً معمولاً به دعوت رئیس جمهور در جلسات شورای این شورا شرکت می کند. سیا به خاطر انجام وظیفه اش به عنوان سازمان اصلی دریافت کننده و تفسیر کننده اطلاعات، دست به گردآوری اطلاعات می زند و حتی عملیات سری نیز انجام می دهد.
سیا همچون ابزار اصلی دولت ایالات متحده برای هدایت عملیات مخفیانه و محرمانه در کشورهای خارجی انجام وظیفه می کند. عملیات ها و ارزیابی های سیا در زمینه اطلاعات و جاسوسی همواره در تصمیم گیری خارجی توسط عالی ترین سطوح مدیریتی آمریکا تاثیر عمده دولتی و مهمی داشته است. البته افشای وسعت رسوخ و رخنه محرمانه سیا در دیگر سازمان ها و برنامه ها های داخلی و خارجی و حتی ارتباطات و حریم خصوصی شهروندان آمریکایی و نیز اطلاات و تحلیل های غلط این مجموعه در ارتباط با برخی تحولات و کشورها در چند سال اخیر بحث ها و مشاجرات زیادی را در زمینه قدرت، نحوه و کنترل ومحدوده اختیارات سیا برانگیخت و اعتبار و جایگاه آن را به شدت زیر سئوال برده است.
 
سازمان وحدت آفریقا
"سازمان وحدت آفریقا"، یک سازمان منطقه ای است که در سال 1963 (1342) برای ایجاد وحدت، استعمار زدایی، تشویق توسعه اقتصادی، و تامین امنیت کشورهای آفریقایی تاسیس گردید. سازمان وحدت آفریقا شامل بیش از پنجاه کشور است، یعنی تقریباً همه کشورهای آفریقایی در آن عضویت دارند. علاوه بر این، برخی سازمان های آزادیبخش آفریقایی مثل کنگره ملی آفریقا، کنگره پان آفریکن، و جبهه پولیساریو نیز در آن حضور دارند. تشکیلات سازمان عبارت است از مجمع سران کشورها که سالی  یک بار تشکیل می شود، و دبیرخانه که در مقر اصلی سازمان در شهر آدیس آبابا قرار دارد.
اهداف والا و وسیع سازمان وحدت آفریقا عموماً از جانب اعضای سازمان پذیرفته شده است، اما در عین حال این تشکیلات، مجموعه گسترده ای است از دولت های حاکم با اظهارات رسمی مشترک و یکسان ولی با اعمال و رفتار ملموس و عینی اندک و متناقض. پایه های پان آفریقایی سازمان به علل رقابت های سیاسی داخلی، اختلافات ایدئولوژیک، روابط بحث برانگیز با قدرت های بزرگ، توجه و علاقه مفرط به حفظ قدرت شخصی و اقتدار دولتی، به تدریج سست شده است. مفاد و مواد امنیتی تصریح شده در منشور این سازمان اجرا نشده یا بسط نیافته، و تلاش های سازمان برای انجام برنامه های تعاون و همکاری به منظور کمک به رشد اقتصادی اعضا به علت فقدان سرمایه نیز به جایی نرسیده است. همچنین سازمان در مقابله با سوء تغذیه و قحطی های ناشی از نرخ بالای زاد و ولد و خشکسالی های شدید و کنترل بیماری ایدز نیز موفق نبوده است. با این حال در این چارچوب، شالوده ای برای همکاری های گسترده تر پی ریزی شده است که «بانک توسعه آفریقا» و طرح ایجاد یک بازار مشترک در قاره از آن جمله اند.
 
ستون پنجم
ستون پنجم، جنبش براندازی است که هدف آن تضعیف کوشش های دفاعی یک دولت طی یک جنگ داخلی یا حمله یک کشور خارجی است. اصطلاح "ستون پنجم" طی جنگ داخلی اسپانیا پدیدار شد، که طی آن نیروهای شورشی ژنرال "فرانسیسکو فرانکو" با چهار ستون نظامی به وفاداران جمهوری در مادرید حمله کرده و در ضمن مدعی بودند که ستون پنجمی هم برای کمک به مقصود آنها در داخل شهر وجود دارد.
برخی از هواداران ستون پنجم ممکن است به دلیل دلبستگی های ایدئولوژیکی، قومی، سیاسی، یا مذهبی شان به دنباله روی از اهداف مورد ادعای شورشیان یا نیروها خارجی،‌برانگیخته شوند. برخی دیگر نیز ممکن است صرفاً به دلیل واقع گرایی معتقد به این باشند که در کنار نیروهایی ایستاده اند که پیروزی شان در جنگ قطعی است. اقدامات گروه خائن "کویسلینگ" در نروژ به هنگام حمله نازی ها نمونه ای است که نشان می دهد ستون پنجم ممکن است با خرابکاری در مقاومت دولتی نقش موثر و قاطعی ایفا کند.
 
سرمایه
سرمایه، آن عامل تولید –همراه با زمین و نیروی کار – است که برحسب پول و کالاهای مولد (ابزار تولید و مواد خام) بیان می شود. کاربرد سرمایه برای توسعه ظرفیت های تولید بستگی دارد به درآمدها، میزان درآمدهای پس انداز شده، و به اینکه چه مقدار از پس اندازها به صورت کالاهای سرمایه ای، سرمایه گذاری شود. دولت های پیشرفته سرمایه داری، ایجاد سرمایه را از طریق بازارهای مطمئن، نظام های وسیع بانکداری، و سیاست های پولی و مالی دولتی مورد تشویق قرار می دهند. دولت های دارای اقتصاد دولتی نیز در طرح ریزی های خود بخش بزرگی از درآمدملی را در جهت توسعه کالاهای سرمایه ای صرف می کنند. سرمایه، عناصر اساسی در معادلات اقتصادی یعنی ساختمان ها، ماشین آلات، ابزارها، ملزومات، نیروها، و تسهیلات حمل و نقل را فراهم و تأمین می کند.
انباشت سرمایه برای افزایش رشد اقتصادی کشورهای پیشرفته، و برای توسعه اقتصادی کشورهای در حال توسعه، رکن اصلی محسوب می شود. اما سرمایه گذاری واقعی به اندازه بازار و میزان تقاضای کالاها بستگی دارد. نظریات و عملکردهای اقتصاد مدرن تصریح می کنند که دولتها باید در زمانی که ملت از کمبود سرمایه رنج می برد یا زمانی که رکود اقتصادی جامعه را تهدید می کند، تبدیل پس اندازها به سرمایه گذاری را تشویق کنند. سرمایه گذاری خصوصی در کشورهای توسعه نیافته در حد انتظار صورت نمی گیرد، چرا که هم ساختارهای اقتصادی قدیمی و ناکارآمد و هم قوانین دست و پاگیر این کشورها مانع از جریان و پویایی سرمایه می شود. در واقع به دلیل فرصت های وسیعی که در کشورهای پیشرفته وجود دارد، اکثر سرمایه های خصوصی به سمت این کشورها جریان می یابد.
 
سرمایه داری (کاپیتالیسم)
تئوری و نظام اقتصادی مبتنی بر اصول اقتصاد آزاد (لسه فر) را سرمایه داری می گویند. تئوری سرمایه داری از مالکیت خصوصی بر دارایی و وسایل تولید؛ نظام رقابتی مبتنی بر انگیزه سود؛ ابتکارات شخصی؛ عدم مداخله دولت در امور مالکیت، تولید، تجارت و اقتصاد بازار که قانون عرضه و تقاضا تنظیم کننده آن است، حمایت می کند. این تئوری همچنین از فعالیت آزادانه کار و سرمایه و تجارت آزاد در بازارهای داخلی و خارجی که نتیجه اش تقسیم بین المللی کار و تخصص ملی است، جانبداری می کند.
در اواخر قرن هیجدهم و در قرن نوزدهم میلادی نظریه و عمل جدید سرمایه داری همراه با مفاهیم دموکراتیک لیبرالیسم سیاسی، رفته رفته جای نظام مستقر مرکانتیلیسم و سلطنت مطلقه را گرفت. مرکانتیلیسم که کنترل های دولتی سخت گیرانه ای بر فعالیت های اقتصادی و بازرگانی داخلی و خارجی اعمال می کرد، تدریجاً جای خود را به نظام معاملات شخصی و فعالیت های آزاد تجاری داد که فرد و آزادی فردی در کانون توجه آن قرار داشت. رواج و رونق اقتصادی که در پی این امر پدید آمد به پیدایش انقلاب صنعتی کمک کرد. قرن بیستم شاهد برگ و بار دادن سرمایه داری یا کاپیتالیسم و همچنین تغییر صورت اساسی آن بود. برخی از صاحبنظران معتقدند که در جهان کنونی به دلیل جنگ اقتصادی و پیوستگی عمیق شرکت های صنعتی غول آسا به دولت ها و سلطه این شرکت ها بر امور اقتصادی، در برخی از کشورهای دموکراتیک نیز طبیعت اصلی سرمایه داری که عبارت است از آزادی کامل فعالیت های اقتصادی و تجاری، دچار دگرگونی ها و محدودیت هایی شده است. در حقیقت، اکنون که سالها از تسلط این نظام بر بسیاری از جوامع می گذرد، محدودیت ها در پیامدهای منفی این نظام به تدریج رخ نمایی می کند که جنگ ها و بلایای ناشی از آن، تنها یکی از این موارد به شمار می روند.
 
سوبسید (یارانه)
کمک مستقیم یا غیر مستقیم دولت به افراد یا صنایع خصوصی، به منظور افزایش رونق و رفاه اقتصادی آنها را سوبسید یا یارانه می گویند. سوبسید مستقیم ممکن است به صورت سهیم شدن دولت در احداث یک واحد صنعتی، کمک دولت به صادرات، یا خرید بخشی از تولیدات با نرخ های تضمین شده توسط دولت انجام می گیرد. سوبسید غیر مستقیم ممکن است به صورت حمایت از بازار داخلی به وسیله سهمیه ها، تعرفه های گمرکی یا دیگر وسایل محدود کننده واردات انجام پذیرد که در نتیجه موجب کاهش رقابت خارجی و افزایش قیمت های محصولات و تولیدات داخلی می شود.
هر دولت برای دادن سوبسید به بخش هایی از اقتصاد سیاست هایی اتخاذ می کند، سیاست هایی که از لحاظ مستقیم و غیر مستقیم بودن، اندازه واهداف باهم تفاوت دارند. غالباً در نتیجه اعمال نفوذهای سیاسی،‌ صنایع خاصی از سوبسید برخوردار می شوند. گسترده ترین سوبسیدها عبارتند از سوبسیدهایی که هدفشان تثبیت یک صنعت مهم داخلی و همچنین سوبسیدهایی است که برای تشویق صادرات به منظور تصحیح کسری موازنه پرداخت ها درنظر گرفته می شود. سوبسیدهای مربوط به صادرات غالباً از طرف دولت های دیگر به عنوان یک وسیله تهاجمی سیاست بازرگانی تلقی می شود، بخصوص وقتی که این سوبسیدها به دمپینگ –فروش تولیدات در بازارهای خارج به قیمتی ارزانتر از بازار داخلی- اجازه عمل دهد. سوبسیدهایی که به یک صنعت تعلق می گیرد، ممکن است بر صنایع دیگری که با تولیدات استفاده کننده از سوبسید در رقابت مستقیم یا غیر مستقیم هستند، اثر زیان بخشی بر جای بگذارد.

کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط میثم معماری 89/5/26:: 1:5 عصر     |     () نظر